Pravilno nameščeni žlebovi poskrbijo za učinkovito odvajanje vode s strehe

Marsikdo je mnenja, da so žlebovi le estetski element strehe, vendar temu ni tako. Na strehah objektov opravljajo izjemno pomembno funkcijo, ki jo dobro spoznamo šele ob večjem nalivu. Njihova glavna funkcija je, da usmerjajo meteorno vodo s strehe bodisi v kanalizacijo ali v posebne rezervoarje za zbiranje odpadne vode.

Seveda pa je potrebno poskrbeti predvsem za to, da so pravilno nameščeni in izdelani iz takšnih materialov, ki dobro kljubujejo različnim vremenskim vplivom kot so dež, sneg, sonce ali nizke temperature. To je edini način, da preprečimo večjo materialno škodo na objektu, ki bi bila posledica zamakanja žlebov.

Kako izbrati primerne žlebove za določen objekt

Danes je ponudba žlebov zelo pestra. med seboj se razlikujejo že na prvi pogled, saj so nam na voljo polkrožni in oglati, pri čemer lahko izbiramo različne barvne odtenke. Predvsem pa je pomembna izbira primernega materiala. Med najpogostejšimi so plastični, bakreni, pločevinasti in aluminijasti.

Prav tako pa se žlebovi med seboj razlikujejo po svojem premeru. Ta je odvisen predvsem od površine strehe. Večja kot je streha, večja bo količina meteorne vode, zato morajo biti tudi žlebovi večji. Pri tem je potrebno poskrbeti za vse potrebne padce, ki preprečujejo morebitno zamakanje vode.

V izogib nevšečnostim, poskrbite za redno vzdrževanje žlebov

Verjetno le malokdo pomisli na to, da je potrebno žlebove redno vzdrževati oziroma očistiti. Dejstvo pa je, da se žlebovi pogosto zapolnijo z listjem, mahom in drugo umazanijo, zaradi česar prihaja do oviranega pretoka odpadne vode.

V izogib temu, je potrebno žlebove vsake toliko časa očistiti, preveriti tudi vse spoje in nosilce ter jih po potrebi popraviti. Tovrstna opravila morajo biti pogostejša, če se žlebovi nahajajo pod drevjem, saj bo listja v njih zaradi tega zagotovo bistveno več. Poskrbite, da bo čiščenje žlebov predvsem varno ali pa za to poiščite ustrezno pomoč.